Avdrag för representation i ett företag

7 October, 2021by Stefan Karlsson16

Det är mycket att hålla koll på när man precis har startat ett nytt bolag, inte minst vad som egentligen stämmer när det gäller avdrag för representation i ett företag.

Där som du har mycket kundkontakt eller vill motivera dina anställda uppkommer ofta kostnader i samband med representation. Det kan till exempel handla om middagar, personalfester eller teaterbesök.

När det kommer till kostnader i samband med representation har du i många fall rätt att göra avdrag för momsen. Det gäller då att representationen måste ha ett samband med verksamheten och att företaget är momsregistrerat.

Det går också att göra ett inkomstskatteavdrag som består av en fast summa.

 

Tänk på följande vid avdrag för representation

Kostnaderna för representation i ett företag i form av mat och dryck låter dig göra avdrag för moms på ett underlag upp till 300 kronor per person exklusive moms.

Där som kostnaderna är högre än 300 kronor exklusive moms kan avdraget beräknas på två sätt.

Det kan ske genom ett schablonavdrag på 46 kronor per person eller genom en proportionering baserat på kostnaden exklusive moms för alkohol respektive mat.

Det går också att få avdrag för moms vid matkostnader på visningar och demonstrationer. Även här är underlaget upp till 300 kronor per person exklusive moms.

Vid kringkostnader under en personalfest, teaterbesök eller greenfeeavgifter kan du få avdrag för representation på högst 180 kronor per person exklusive moms.

All representation i ett företag måste på något sätt främja verksamheten för att du ska kunna göra avdrag för momsen. Representationen måste också ha ett nära samband med den verksamhet du bedriver.

När det kommer till moms skall avdragen göras regelbundet i företagets momsdeklaration, där man redovisar ingående och utgående moms. Inkomstskatteavdragen ska däremot göras i företagets inkomstdeklaration.

 

Registrera F-skatt och moms direkt på nätet

Innan du kan börja betala in skatter och avgifter som näringsidkare måste du registrera dig för F-skatt och moms.

Du kan enkelt göra detta direkt via nätet, till exempel på sidan f-skatt.se. Genom att själv betala in kommunalskatt, inkomstskatt och sociala avgifter blir du mer attraktiv som företagare.

Det enda som krävs är en enkel registrering där du fyller i personuppgifter och information om ditt företag. Sedan kontrolleras ditt inskickade formulär av en personlig handläggare innan det skickas vidare till berörda myndigheter.

Efter detta kan du också göra en momsregistrering så att du själv kan deklarera moms och därmed ha möjlighet att göra avdrag för representation i ditt företag.

Stefan Karlsson

16 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.