Bokslut när man ska starta aktiebolag

7 October, 2021by Stefan Karlsson0

Det är du som sitter i styrelsen i ditt aktiebolag som måste se till att ditt bolag skickar in sin årsredovisning till Bolagsverket varje år, och det spelar ingen roll om man bedriver verksamhet eller inte.

När det kommer till årsredovisningen skall denna in i vilket fall. Denna årsredovisning ska innehålla en förvaltningsberättelse, företagets resultaträkning och balansräkning samt ett fastställelseintyg.

Du ska skicka in denna information senast sju månader efter räkenskapsårets slut annars får ditt företag en förseningsavgift och det är ju aldrig trevligt.

Ett räkenskapsår är alltså en period på 12 månader. Oftast följer ett räkenskapsår kalenderåret från 1 januari till 31 december, men om det inte gör det så kallas det brutet räkenskapsår. Ditt aktiebolag tillåts ha ett brutet räkenskapsår och det finns inga fasta perioder för detta.

Det enda man måste se till är att räkenskapsåret innefattar 12 hela månader och så måste räkenskapsåret börja med den 1:a och sluta med den sista i en månad, till exempel. 1 juni till 31 maj.

Du kommer snart att märka varför det är så viktigt att upprätta ett bokslut varje år. Det är helt enkelt för att veta hur mycket skatt ditt aktiebolag är skyldig att betala. Samt att se hur du ligger till i företaget.

Om du sköter din bokföring som du ska under året så kommer det att bli otroligt mycket lättare när dagen kommer för dig att göra ditt bokslut. Du kommer redan innan du upprättar bokslutet ha en uppfattning om hur ditt företag ligger till.

Bokslutet är ju trots allt en sammanställning av din verksamhets affärstransaktioner under året. Man sammanställer dessa genom att göra en resultaträkning och en balansräkning. På detta sätt får man reda på aktiebolagets resultat för året.

 

Om resultatet är negativt när du ska starta aktiebolag

Har man ett negativt resultat i bokslutet så kanske det kan kännas nedslående. Tänk dock på att många företag inte går med vinst de första åren. Man har kanske dyra maskiner att köpa in, vilket man måste göra för att komma igång med produktionen, eller så kanske man på andra vis måste satsa mycket pengar i början av verksamheten.

Det är helt ok och inget att oroa sig för. Ibland måste man satsa för att vinna och det kommer att ta lite tid innan företaget har en chans att komma ikapp. Psykologiskt sätt kan det därför också vara bra med ett bokslut. Man får fram resultatet för året och sedan går man vidare och börjar om på ny kula igen.

Om du ännu inte har registrerat ditt aktiebolag så kan du göra det på starta-aktiebolag.se. Här får du den hjälp du behöver och det finns även råd till dig som ny företagare. Man kan aldrig få för mycket hjälp så här i början. Det är mycket information att ta in.

Stefan Karlsson

Leave a Reply

Your email address will not be published.

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.