Finansiering vid start av företag

6 October, 2021by Stefan Karlsson

Vilken typ av finansiering du väljer beror så klart på vilken typ av företag du har och vilka förutsättningar du har vid start av företag. Om du för tillfället står utan jobb och är arbetssökande så kan du få stöd till start av näringsverksamhet från arbetsförmedlingen. Vissa kriterier måste dock uppfyllas för att du ska kunna söka denna typ av stöd. Du måste till exempel vara väl lämpad att driva ett företag. Stödet du får av arbetsförmedlingen är ett bidrag, så alltså inget du behöver betala tillbaka.

Jordbruksverket har ett bidrag som man kan söka om man är under 40 år och om man ska starta upp eller ta över ett jordbruk. Här ingår även trädgårdsföretag och rennäring. För att få detta stöd måste företaget som man ska starta inrikta sig på primärproduktion, alltså till exempel mjölkproduktion, köttproduktion eller växtodling.

Genom Almi kan man även få olika lån. De erbjuder mikrolån eller företagslån vilka båda så klart kan ge en fördel när man ska starta eget. Tänk dock på att lån är något som ska betalas tillbaka, till skillnad mot bidrag.

När det gäller finansiering vid start så finns det så klart banklån att ta. Man kan även försöka hitta investerare som går in med riskkapital.

 

Crowdfunding

Crowdfunding är dock en investeringsform som har blivit allt vanligare på senare tid. Finansiering genom Crowdfunding innebär att det är en stor grupp av individer som går in och hjälper till att finansiera din verksamhet. Där av namnet ”Crowd” som betyder ”stor grupp”. Detta går till på så vis att man som företagare går in och presenterar sin affärsidé på en speciell webbsida. Här kan investerare gå in och titta och välja ut de idéer som de vill investera i. Detta ger dig som företagare en god indikation på om din produkt kommer att bli en storsäljare eller inte. Se bara till att kolla vad olika investerare kräver tillbaka. Vissa kräver att man som nytt företag sätter upp investeringsmål och vissa vill ha en fast investeringssumma tillbaka. Bara se till att du vet vad som gäller.

För att lyckas med Crowdfunding, så bör du se till att du har en mycket bra och lockande affärsplan och budget som investerare kommer att gilla. Presentationen är väldigt viktig, så se till att lägga ner lite extra tid på den. Det är också positivt om du kan sätta upp tydliga och realistiska mål och använd sociala medier för att sprida informationen om ditt projekt och nå ut till blivande investerare på detta sätt.

 

Att söka finansiering vid start av företag

När du söker finansiering till ditt nya företag, se till att allt pappersarbete är i ordning. Du bör ha registrerat ditt företag och se även till att du har ansökt och blivit beviljad F-skatt för din firma. Detta är något som finansiärer tittar på. Om du behöver ansöka om F-skatt så gå till f-skatt.se. Här finns all hjälp du behöver.

Stefan Karlsson

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.