Intervju med Ann som startat Annsans Råd & Stöd till funktionshindrade

19 May, 2022by Stefan Karlsson

Hej Ann,

Berätta hur du kom på tanken att starta ditt eget företag? Vad var drivkraften?

Jag håller på att skriva en bok om min sjukdom och arbete, samt hur detta har påverkat min familj, släktingar och vänner. Skriver även om hur det är att ha personliga assistenter dygnet runt. När jag radade upp alla kontakter jag har haft med myndigheter och fått kämpa för min sak så slog det mig att med den kunskap jag har fått så borde jag hjälpa andra i samma situation.

Vad är orsaken till din funktionsnedsättning?

Jag hade en vanlig influensa orsakad av Adenovirus, men var oförsiktig och ville ”visa framfötterna” eftersom jag nyss hade börjat mitt nya jobb på FOI. Jag gick på Treo Comp hela tiden och åkte ner till Nederländerna för att ha ett framträdande om min forskning vid FOI.

Jag kom hem från Nederländerna sent på natten och tänkte som så att jag stannar hemma lite längre innan jag åker till FOI. När jag står och duschar och ska schamponera håret så känner jag hur jag inte orkar hålla upp armarna. Med schampo i håret tar jag mig en trappa ner till köket för att åtgärda det hela med två Treo Comp. Medan jag står och väntar på att treotabletterna ska brusa klart så viker sig benen under mig och jag kryper då fram till den fasta telefonen som som tur var hade tryckknappar, för jag skulle aldrig ha orkat snurra fingrarna runt en snurrplatta. Jag slog numret till min man som fanns på plats på sitt kontor, vilket han inte alltid gör, som kunde kasta sig i bilen och kom hem till mig. Helt ologiskt så släpade han mig (kroppen blir väldigt tung när alla muskler slappnar av) från köket upp till sovrummet för att ta på mig en träningsoverall och sedan nedför trappan igen för att förra mig ut till bilen. Väl på akuten fördes jag vidare till neurocentrum där jag fick stanna i 6 månader.

Det tog 3 månader för läkarna för att kunna konstatera att det var ett vanligt förkylningsvirus som jag hade drabbads av, men att jag hade varit oförsiktig så att denna virusinfektion hade spridit sig till ryggmärgen där orsakat en inflammation högt upp i kring halskotorna.

Vad är målsättningen med ditt företagande?

Att hjälpa andra funktionshindrade att få ett skapligt liv, genom att peppa dem och att hjälpa de att få i genom sina rättigheter hos olika myndigheter och instanser.

Vem startar du nu verksamheten med?

Med mig själv och er som hjälper.

Är detta något du arbetar med just idag?

Nej, jag har inte startat verksamheten ännu, utan jag håller att starta upp verksamheten.

Vad har du jobbat med tidigare?

Jag är docent i medicinsk vetenskap och har jobbat vid Uppsala universitet, samt vid FOI (Totalförsvarets Forsknings Institut) i Umeå.

Vad har du sysslat med tidigare förutom företagandet?

Se punkten ovan. Jag har varit projektledare vid FOI, där vi studerade hur man kan motverka förgiftning av nervgaser.

När kände du att du var redo att starta denna verksamhet?

Jag började skissa på verksamheten 2021, men fick inte ha både sjukersättning och ha inkomstförsäkring samt A-kassa tillsammans med aktiv hemsida.

Jag insåg då att jag fick ut mera pengar om jag avstod från att starta eget. Nu när jag är pensionär så får jag inte längre sjukersättning eller inkomstförsäkring.

Jag har nu tid för att starta upp den egna verksamheten och hoppas att kunna tjäna lite pengar, samt att det stimulerar mig och håller mig aktiv. Det är också tillfredställande att hjälpa potentiella kunder.

Varför ska man anlita just dig?

Jag har genom mina år och fortfarande blivit bra på att skriva och formulera mig till myndigheter. Jag har fått rätt vid flera tillfällen, även i förvaltningsrätten. Jag har även kontakt med jurister.
Jag kan det formella språket som dom använder vid olika myndigheter och instanser. Jag har sökt ett antal stipendier och fonder som har slutat i att jag fått pengar till bl.a. handikappanpassad bil.

Vad är det för tjänster som du erbjuder?

Se ovan och på min hemsida www.annsansradstod.se

Hur kommer du sälja dina tjänster?

Med inbetalning med faktura till mitt konto på min bank.

Hur kan man ta kontakt med dig?

Antingen via ett kontaktformulär eller via ny e mejladress skapad av er.
Efter den första kontakten så kan dom även mejla till mig och boka ett samtal.

Min hemsida: https://annsansradstod.se
Mail: [email protected]

Betalar dina kunder per timme eller har du fasta priser?

Kunderna betalar per påbörjad timme.

Hur ska du marknadsföra din verksamhet?

Det tänkte jag att ni, Svensk Bolagsförmedling, skulle hjälpa mig med genom att sprida det till olika bolag för personliga assistenter, sprida på Facebook, ja allt som ni kan komma på och naturligtvis jag också.

Vad har du för råd till andra som vill starta företag?

Tveka inte för det är både kul och spännande. Var beredd på att inte tjäna så mycket pengar det första året. Spara alla utlägg som ni har för hjälp utifrån.

Stefan Karlsson

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.