Intervju med Pawel från Bygg Yrkeskamraten

7 October, 2021by Stefan Karlsson81
 Hej Pawel från Bygg Yrkeskamraten RS!

 

 • Kan du berätta lite om hur du kom på tanken att starta ett eget företag, vad var drivkraften?

Just nu är jag anställd så min plan är att arbeta parallellt med min egna firma. Börja lite smått utan anställda och sedan utöka, anställa två personer och sedan kanske man kan gå över på heltid till min egen firma.

 • Du kommer från Polen, hade du en egen firma där?

Nej det här är min första firma, men jag tänker faktiskt göra lite arbeten i Polen i framtiden. Planen är att bygga sommarstugor där, det finns en bra marknad för det där eftersom de har det lite bättre ställt där just nu än för 12 år sen.

Det växer fort just nu i Polen. De har till och med sänkt skatten för unga upp till 26år, de har 0% i skatt.

 • Hur fungerar det i Polen är det vanligare att man som byggare har eget än att man är anställd?

Det är ungefär som i Sverige men man skattar mindre. Vill man tjäna pengar så kör man eget i Polen också, det är inte så bra löner där som anställd så det är bättre att ha en egen firma i Polen.

 • Vad är själva målsättningen med ditt företagande, vad aspirerar du mot?

Målsättningen är att leverera en så bra tjänst som möjligt för kund, som jag alltid gjort även som anställd. Sedan känner jag rätt mycket andra företagare som jag kan samarbeta med för att kunna ta in större jobb och hålla hög kvalité. Rörmokare, elektriker, plattsättare, plåtslagare, rivare.

Jag gör inte hela jobbet själv eftersom jag måste ha tid för att ta in fler jobb. Bjuder man på jobb till andra så gör de likadant med en själv också.

 • Är tanken att du vill arbeta på kontoret för din firma och ha anställda som arbetar för dig i framtiden eller tycker du om att vara ute och arbeta?

Jag tycker om att vara ute och jobba, jag tänker jobba så mycket jag kan. När man blir en gammal gubbe kanske det blir att arbeta på kontoret bara!

 • Vad är det för produkter/tjänster som du erbjuder?

Allt möjligt inom byggbranschen, ombyggnad, tillbyggnad, renovering, nybyggnationer. Eftersom jag har bekanta som kan göra allt ifrån att gjuta bottenplattor till att dra rör eller putsa fasader så vi kan ta oss an hela projekt från grunden.

Sen har jag själv utfört måleri, tapetsering, ställningsbyggen, plåtslageri, fasadrenovering, balkongrenovering, renovering efter vattenskador för försäkringsbolag, nyproduktion, byggt stommar, byggt ett tvåvåningshus i Spånga från scratch och utfört flera tillbyggnader, har allt dokumenterat om någon kund vill se exempel på arbeten som jag har utfört, så jag kan mycket jag med!

 • Vad var den vanligaste orsaken till vattenskador när du gjorde arbeten för försäkringsbolagen?

Skruvar i vattenrör faktiskt! En skruv i ett rör i en vägg kan droppläcka i flera år och orsaka riktiga skador! Sen kommer felkopplade rör som god tvåa.

 • Har du fått mycket kontakter inom branschen så du får in jobb på den vägen?

Jag har rätt mycket kontakter inom bygg men jag använder dem inte just nu. Alla arbetsplatser som jag har varit på har gett mig goda referenser och just nu får jag faktiskt säga åt kunder att vänta för att jag har så mycket att göra.

 • Varför ska man anlita just dig?

Jag bygger med en högre kvalité än många andra. Mina arbeten håller i längden. Jag har gjort många jobb för kunder och ringer de inte upp en igen angående ett jobb man redan har utfört så betyder det att de är nöjda. Har man gjort det bra från början så får man inte några tråkiga samtal. Det är bara när de vill lägga till någonting eller få något mer jobb utfört som mina kunder kontaktar mig igen.

 • Hur ser situationen ut i byggbranschen just nu för de aktörer som är verksamma?

Just nu ser det mörkare ut för större byggföretag än mindre. Det kan vara bra att hålla sig liten i dagsläget. Ett litet företag är lättare att driva och har bra möjligheter på marknaden just nu.

 • Vilken är din kundgrupp?

Just nu är det mest privatpersoner men även en del företag. Det är lite mer jobb med privatkunder men det är värt det när man får arbeta för dem genom sitt eget företag.

 • Vilka öppettider har du och hur får man kontakt med dig?

Jag arbetar 08-16:00
Kunder kan kontakta mig på telefonnummer: 0707229471
Eller via mejl: [email protected]
Eller via min hemsida: https://byggyrkeskamraten.se/

 • Har du några kunder som är återkommande?

Jag håller på med fönsterrenovering just nu åt en vän som har en del fastigheter så visst har man återkommande kunder. Det är ofta gamla kunder hör av sig och beställer in mer jobb.

 • Hur tycker du att branschen ter sig nu, hur ser det ut med pengarna inom bygg, märker man av att folk är belånade upp till öronen? Är du orolig för den kommande lågkonjukturen?

Det finns hela tiden jobb hos privatpersoner så jag är inte så orolig. Folk behöver alltid hjälp med vissa saker. Ibland försöker de göra saker själva med katastrofala resultat vilket gör att de ändå måste anlita någon i slutändan.

Jag har till exempel varit i lägenheter där folk försökt måla om själva med jättedåligt resultat, fläckar överallt och färg som runnit. Jag trodde alla kunde måla men nu har jag förstått att så inte är fallet. Sen har jag flera kontakter med andra företagare. Under vissa tider finns det inte så mycket jobb. Då kan man hoppa in i deras projekt och arbeta lite som inhyrd istället.

 • Hur ofta blir det en dip, är det säsongsbaserat?

Det brukar vara väldigt lugnt i januari, februari  sen vaknar folk till i mars och tänker “ja just det vi har ju det här att fixa hemma” Därför är det bra om man har en lite mer omfattande villarenovering eller något sådant under januari-februari månaderna, något lite längre projekt.

Man kan även göra nybyggnationer av hus under vintern om man ser till att vara klar med bottenplatta och skalet av själva huset, stänger tak och fönster så kan man arbeta på insidan av huset under vintermånaderna.

 • Bedriver du några andra typer av verksamheter i din firma utöver bygg?

Jag säljer begagnade bilar till Polen också. Vissa bilmodeller får man mer för i Polen än vad man får för dem i Sverige. Sedan har begagnade bilar från Sverige ett bättre rykte än de som kommer från t.ex Tyskland eftersom många försäljare i Tyskland trixar med mätarinställningar.

Privatpersoner i Sverige tar bättre hand om bilarna också så de är i bättre skick. De har skött besiktningarna och tagit hand om bilarna. Sedan kan man gå igenom bilens historik på ett annat sätt när det kommer till begagnade bilar från Sverige. Man ser om det är en privatperson som ägt bilen eller om det har varit en företagsbil och så vidare.

 • Hur planerar du att marknadsföra ditt företag i framtiden?

Jag har inte så bråttom. Helst vill jag börja bygga företaget lite långsamt och komma in i rollen som företagare. Jag behöver inte jaga kunder jobben kommer in ändå, levererar man bra kvalité så behöver man inte jaga kunder, de jagar dig istället.

Ibland måste man tacka nej till vissa kunder också. Vissa förstår inte att de anlitar någon med expertis och vill att man ska göra saker som inte är säkra eller hållbara. Känner man på sig det är det bättre att tacka nej från början.

Jag vill ha kunder som litar på att jag kommer leverera en bra produkt/tjänst. Det är på mitt ansvar att jobbet jag utför är ett bra jobb. Då kan jag inte låta kunder med sämre kunskap än mig diktera villkoren för hur jag ska bygga eller välja vilket material jag ska använda. Jag vet vilket material som är bra att använda.

 • Hur ser det ut med prissättningen i byggbranschen nuförtiden?

Nuförtiden så vill kunder ofta ha ett fast pris på allt. Men det fungerar inte alltid så bra när det kommer till alla typer av jobb. Säg att man har en renovering för att ta ett exempel, och så river man upp en vägg eller ett golv och hittar saker i så dåligt skick att man måste byta ut bjälklag eller kanske riva en hel vägg och bygga om den.

I det läget blir det inte så roliga toner med kund när man måste förklara för den att det blir dyrare än det pris man satt. Så eftersom det är omöjligt att veta hur mycket mer arbete som tillkommer vid renoveringar så brukar jag rekommendera att man tar de jobben på löpande timpenning istället.

Alternativet är att byggaren måste sätta ett pris som täcker upp eventuella tillkommande jobb när den sätter det fasta priset. Vilket kan resultera i att det blir dyrare för kund än det hade behövt bli.

Stefan Karlsson

81 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.