Intervju med Susanne Karlsson från Malmös Vårdhundar

6 October, 2021by Stefan Karlsson
Hej Susanne!

 

  • Berätta hur du kom på tanken att starta ett eget företag och börja arbeta med vårdhundar, vad var drivkraften?

Det var faktiskt så att min mamma gick bort i sol och lungemfysem 2008. Redan då hade jag funderingar på att använda mina hundar inom vården. Eftersom hon var i så dåligt skick om man säger så, så var jag lite orolig men hon klarade ändå av en av mina Pulisar.

Puli är en speciell hundras, det är väldigt mycket vall och vakt i dem. I och med att jag var så rädd om min mor eftersom minsta lilla skada kunde orsaka problem för henne. Till exempel som att hon började blöda väldigt lätt. Så var jag orolig över vad som skulle hända om hunden rev henne eller så. Men hon blev så pass glad av sällskapet så redan där började jag tänka, vad gör inte en hund inom vården?

  • När hände det här då?

2003-2004, så jag har liksom ändå gått och tänkt på det här ganska länge, och nu har jag äntligen kommit till skott. I och med att jag bytt arbete efter 20 år, och på det nya arbetet har jag börjat prata med en av mina nya kollegor som tipsade om att gå en vårdhunds skola och vidareutbilda mig så att jag kan ha mina hundar med i vården, omsorg och skola och så vidare.

Jag jobbar själv inom utbildning så jag har haft hundarna med vid ganska många tillfällen redan faktiskt.

Jag tänker mycket på våra utåtagerande elever i skolan. För att ta ett exempel, vi har ganska många rastlärare. Men om man hade haft en skolhund så skulle man nog kunna dra ner på det ganska rejält. Och när det kommer till kriminella så tror jag att det finns en mening med att de har en kompis så att säga.

  • Vad är målsättningen med ditt företagande?

Det är framförallt att använda mina fyra hundar i vård skola och omsorg. Men på min hemsida kommer jag även att lägga upp produkter som hör till området.

  • Vad är det för tjänster och/eller produkter som du erbjuder?

Just nu är det besökshundar för äldreboenden och förståndshandikappade. Sen är jag väldigt intresserad av att arbeta inom kriminalvården. Jag är inte orolig över att arbeta inom kriminalvården med hundarna, sen är mina hundar allergivänliga så de är även lämpliga för att ha dem inomhus också.

Min huvudgrej kommer vara att arbeta med hundarna. Sedan kommer jag antagligen ha som bisyssla att göra torgvantar, sittunderlag och lite hundgodis såklart!

  • Varför ska man köpa just dina tjänster?

Framförallt för att jag är pedagog. Jag har arbetat i 20 år som pedagog så jag har en helt annan förståelse för just det här med hur man bemöter människor och vet att vi alla är olika.

Mitt motto är såhär; hunden är faktiskt inte hela världen, men hunden gör hela världen hel.

Man ser ju att hunden ger en glädje. En av mina hundar är väldigt speciell. Jag har gjort ett sånt här test som kallas BPH som jag har gjort med två av mina fyra hundar för jägarförbundet. I det här testet så har man nio stycken specialuppgifter för att testa hundens pålitlighet, lämplighet och hur mycket de klarar av. Så får man välja om man vill ha med skott eller inte skott och jag har valt med skott med båda två och de är väldigt tåliga. De kan vara ute även om det skjuts hejvilt så de klarar av mycket.

  • Vilka är din kundgrupp?

Omsorg, vård, utbildning, allt inom rehabiliteringsområdet helt enkelt.

  • Hur får man kontakt med dig?

[email protected]

Sedan håller jag på med en hemsida också som ska läggas upp på mitt domän, jag är inte färdig med den än dock.

  • Under vilka tider arbetar man med detta?

Det är lite olika hur man lägger upp det eftersom man oftast arbetar i ett team och en hund orkar bara arbeta en och en halv, två timmar per dag och inte varje dag. Så eftersom jag har fyra hundar så kan jag förhoppningsvis arbeta hela tiden men nu i början blir det bara helger och kvällar.

  • Kan du berätta om din erfarenhet av Svensk Bolagsförmedling när du skulle starta företag?

Jag har haft ett aktiebolag tidigare men så tänkte jag, nu ska jag ha en enskild firma och inga anställda. Så var jag inne på nätet och läste lite recensioner och tyckte att de verkade väldigt duktiga. Fick bra hjälp från supporten och så när processen var igång också.

  • Om du skulle ge någon ett tips som ska starta företag vad skulle det vara ?

Jag skulle definitivt rekommendera Svensk Bolagsförmedling, jag har fått väldigt bra backup.

Stefan Karlsson

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.