Investerare i verksamheten när du ska starta bageri

7 October, 2021by Stefan Karlsson1

När du har ett stort intresse så är det inte ovanligt att du drömmer om att ha det som yrke. Något som inte är en självklarhet när det råder hård konkurrens på arbetsmarknaden.

Du kan ha många olika intressen förstås men ofta finns det något som du brinner för lite extra. Vad det är varierar mycket från person till person. I ditt fall är det kanske att baka, något som du tyckt om att göra hela ditt liv.

Mat i regel tycker du är ett underhållande ämne men särskilt bakning betyder extra mycket för dig. Det finns inget som doftar så gott som nybakta bullar. Du som har denna dröm ska givetvis ta tillfället i akt och försöka förverkliga den till din vardagliga verksamhet. Det kan du göra genom att starta företag.

För dig som vill besanna drömmen om att få baka hela dagarna kan det vara en bra idé att starta företag genom att öppna ett eget bageri i staden där du bor.

Du kanske blir bagare eller konditor där. Du får dessutom ta på dig rollen som egen företagare. Det vill säga ansvaret för att driva verksamheten. Ett mycket roligt och utmanande jobb.

Men som i alla branscher när du ska starta företag är det alltid bra att ha med sig erfarenhet in i företaget. Många företagare underskattar vikten av att det finns rätt kompetens inom organisationen och många gånger är företagare inte heller tillräckligt förberedda när de startar upp företaget.

Detta kan handla om kompetens och erfarenhet, men även om behovet av kapital. När du ska starta företag kan det tillkomma omfattande kostnader som måste täckas och kunderna kommer sällan innan utgifterna.

 

Pröva att använda en affärsängel

Du kan använda dig av affärsänglar som går in i företaget med både kunskap och kapital för att sparka igång verksamheten. Det kan i ditt bageris fall vara nyckeln till att du får råd med lokal, lön till någon anställd och eventuella tillstånd som måste betalas.

Det krävs med stor sannolikhet dessutom inköp av olika maskiner som du behöver för att ha ett bageri och dessa måste finnas med från början. För att inte tala om alla försäkringar som tillkommer dessa. Du behöver helt enkelt någon som backar upp verksamheten åt dig.

Affärsänglar är privatpersoner som satsar pengar och kunskap i nystartade, växande företag. Du som företagare kan via affärsängeln få tillgång till kapital, kompetens och nyttiga kontakter. En affärsängel har ofta själv erfarenhet av att driva företag.

Men det vill till att du som ska få med ängeln på tåget kan motivera varför hen ska investera tid och pengar i just din verksamhet. Du är inte ensam om att jaga investerare och det är viktigt att du kan presentera din affärsidé på ett bra sätt. Du kan läsa mer om affärsidé här.

För att det ska vara möjligt att investera i din verksamhet måste det finnas ett företag att investera i. Lämpligt kan vara ett aktiebolag där investeraren får en procentuell andel av aktierna i utbyte mot att hen hjälper dig att starta upp verksamheten.

Här måste du som företagare göra en avvägning. Å ena sidan kan en affärsängel bidra med kapital, kunskap, kontakter och mycket mer. Å andra sidan ska du tänka efter så att du inte ger bort hela bolaget. Det är ju trots allt ditt företag. Du kan läsa mer om hur du startar upp ett aktiebolag här.

Stefan Karlsson

One comment

  • www.xmc.pl

    18 June, 2022 at 00:08

    What I want to know is why I should care? I mean, not to say that what youve got to say isnt important, but I mean, its so generic. Everyones talking about this man. Give us something more, something that we can get behind so we can feel as passionately about it as you do.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.