Moms när du ska handla från ett annat EU-land

7 October, 2021by Stefan Karlsson0

För att du ska kunna köpa varor utan moms från företag i andra EU-länder behöver säljaren vara momsregistrerad. Denna registrering måste äga rum i ett annat EU-land än Sverige. Varorna måste också transporteras från ett EU-land till ett annat och du behöver uppge ditt giltiga VAT-nummer till säljaren. VAT-nummer brukar i Sverige kallas momsregistreringsnummer. Det skulle till exempel kunna vara du som i ditt svenska företag ska handla med exempelvis ett tyskt företag och de säljer en vara till dig i Sverige. Varan transporteras från Tyskland till Sverige. Du uppger ditt VAT-nummer till det tyska företaget när ni handlar inom unionen.

Ditt VAT-nummer är giltigt när du är momsregistrerad. Du kan kontrollera om säljaren är momsregistrerad genom att kontrollera att företagets VAT-nummer är giltigt. Du kan kontrollera detta på Europeiska kommissionens hemsida VIES.

När det kommer till att köpa varor utan moms från ett annat EU-land ska du redovisa svensk moms på inköpet i din momsdeklaration. Men när du köper varor från en momsregistrerad säljare i ett annat EU-land ska du redovisa moms i Sverige. Det är då du själv som ska beräkna den utgående momsen. Det gör du på varuvärdet och sedan redovisar du den i momsdeklarationen. Beroende på vilken momssats som gäller för den vara du köpt ska det vara 25, 12 eller 6 procent i påslag. Du gör klokt i att lära dig vad som vanligtvis gäller i din bransch. För den moms som du själv beräknat har du avdragsrätt enligt de allmänna reglerna för ingående moms. I momsdeklarationen redovisar du varuvärdet och den beräknade utgående momsen. Den ingående momsen redovisar du också.

Moms på inköp från en säljare i ett annat EU-land

Du ska inte beräkna och redovisa någon moms på inköp från en säljare i ett annat EU-land som inte är en beskattningsbar person. Om du säljer den inköpta varan ska du vanligtvis ändå redovisa utgående moms på försäljningen. Som företagare är det bra att känna till att förutsättningarna för att köpa varor utan moms från ett annat EU-land är uppfyllda men säljaren trots detta tagit ut moms i ett annat EU-land, måste du ändå beräkna och redovisa svensk moms i momsdeklarationen enligt ovan. Den svenska momsen beräknar du på varans pris inklusive den utländska momsen. Du har inte avdragsrätt för den utländska momsen som säljaren har tagit ut. För att undvika att du betalar moms i båda länderna behöver du kontakta säljaren som antingen skickar en kreditfaktura på den felaktigt debiterade momsen, eller krediterar den felaktiga fakturan helt och skickar en ny faktura till dig.

Du kan läsa mer på f-skatt.se.

Stefan Karlsson

Leave a Reply

Your email address will not be published.

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.