Redovisning för företagare

7 October, 2021by Stefan Karlsson0

Det krävs mycket tid och kunskap att driva ett företag. Inte minst när det gäller bokföringen. Som företagare måste du bland annat skicka fakturor, göra ett bokslut och deklarera.

Redovisning för företagare kan ta ett tag att komma in i, men innan du startar ditt företag bör du åtminstone ha koll på de grundläggande termerna.

Om du inte har satt igång med din verksamhet ännu kan du starta ett företag direkt via Internet. Gå in på starta-handelsbolag.se för att skicka in din ansökan, så får du alla dokument som krävs inom bara några dagar.

Under tiden du väntar kan du passa på att lära dig vad som krävs när det gäller redovisning för företagare.

 

Löpande bokföring: fakturor

När du sålt något måste du oftast skicka en faktura för att få betalt. En faktura är en verifikation som är en del av din redovisning av företagets verksamhet. På fakturan anges bland annat fakturanummer, betalningsvillkor, förfallodatum, säljarens och köparens momsregistreringsnummer, eventuell moms och det belopp som ska betalas.

Det bästa är att fakturera så snart som möjligt. Många företag ger kredit på fakturan, vilket innebär att betalningsvillkoret är till exempel 30 dagar. Om kunden inte betalat har du i många fall rätt att ta ut dröjsmålsränta.

 

Bokslut och årsredovisning

Varje år måste du som har företag göra ett bokslut eller en årsredovisning. Räkenskapsåret löper på 12 månader, och när denna period är slut är det dags för företaget att lämna in bokslutet.

Under året måste alla händelser i företaget bokföras löpande, och bokslutet är en sammanställning av den löpande bokföringen. Vid redovisning för företagare som har enskilda firmor och handelsbolag gör man vanligen ett bokslut, medan aktiebolag och ekonomiska föreningar måste lämna in en årsredovisning som är mer omfattande.

I ett bokslut måste man göra en balansräkning och en resultaträkning som visar den ekonomiska ställningen samt räkenskapsårets kostnader, intäkter och resultat. I en årsredovisning måste man även lämna in en förvaltningsberättelse som visar företagets utveckling, ställning och resultat.

 

Redovisning för företagare: deklarera

Varje år måste du som företagare också deklarera, vilket innebär att du lämnar in företagets uppgifter till berörda myndigheter.

För att avsluta ett beskattningsår måste du först göra årsbokslutet eller årsredovisningen som ovan. Sedan fyller du i informationen i en så kallad NE-bilaga på papper eller i ett elektroniskt formulär senast den 2 maj varje år.

Du måste även fylla i en momsdeklaration senast den 12 maj. Efter detta är du klar med din deklarering för året, och kan börja med den löpande bokföringen för nästa år. Redovisning för företagare är inte så komplicerat som det verkar. Nu har du koll på det viktigaste du bör känna till om redovisningen och kan starta ditt företag direkt på nätet!

Stefan Karlsson

Leave a Reply

Your email address will not be published.

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.