Söka finansiering för enskild firma

6 October, 2021by Stefan Karlsson

Som egenföretagare kan det ibland kännas som man befinner sig i en djungel av olika typer av externa ansökningar om finansiering. För att förstå vilken typ av finansiering som är aktuell för just dig som bedriver enskild firma ska vi nu gå igenom lite information som förhoppningsvis kommer ge dig större klarhet i finansieringsdjungeln.

Först och främst bör du känna till att olika bidrag är inriktade mot olika företag. Det kan bero på i vilken tillväxtfas din enskilda firma befinner sig i eller var ditt företag är verksamt rent geografiskt. Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till Näringsdepartementet. Passande nog för företagare (som dig) har Tillväxtverket som huvudsakligt uppdrag att stärka företags konkurrenskraft. Det finns möjlighet till ansökan löpande hela året, så det finns inget specifikt datum man måste hålla koll på. Hos Tillväxtverket kan man söka bland annat regionalt investeringsstöd och regionalt bidrag för företagsutveckling. Vilket stöd man ska ansöka om beror på var man bedriver sin rörelse och vilken tillväxtfas man är i.

Länsstyrelsen är en annan statlig myndighet som man kan söka stöd från om man har enskild firma. De har pengar som delas ut av regeringen och som ska användas i syfte att gynna det aktuella länets företagare. Allt för att få en så god tillväxt och lönsamhet som möjligt.

 

Söka Gårdsstöd

Bedriver du enskild firma inom agronomi och håller till på landsbygden är Jordbruksverket en passande myndighet att söka finansieringsstöd hos. Hos Jordbruksverket kan du bland annat söka företags- och produktstöd för att starta eller vidareutveckla ditt företag på landsbygden. Du kan också ansöka om det mer generella stödet Gårdsstöd som är ett EU-finansierat stöd till lantbrukare.

EU-stöd kan du ansöka om att få om du har en enskild firma som på ett eller annat sätt jobbar för EU:s intressen. Det ligger alltid i EU:s intresse att stödja och gynna organisationer, företag eller projekt som främjar både unionen i sig och även dess handelskraft.

 

Innovationsbidrag för enskild firma

Är det finansiering av innovation som ligger i ditt företags intresse är det hos Vinnova du ska söka bidrag. Vinnova är precis som Tillväxtverket en statlig förvaltningsmyndighet som ligger under Näringsdepartementet. Hos Vinnova kan du söka pengar för innovationsprojekt i företag – projekt med internationell marknadspotential. Syftet med detta stöd är att hjälpa företag som har potential, men som ännu inte hunnit växa sig tillräckligt stora för att större banker, finansiärer eller privata investerare ska se fördelarna med att satsa pengar.

Hos Vinnova kan du också söka så kallade innovationscheckar. Innovationscheckar är precis vad det låter som. Det är checkar med en summa av 100 000 kronor som måste användas för att köpa in externa resurser. Resurserna ska användas som hjälp för att genomföra undersökningar för att få klarhet i om de tjänst- och produktidéer du vill sälja, har relevant potential på marknaden. Viktigt i sammanhanget är att du som ska söka innovationscheckar måste göra det hos ALMI, IUC eller Coompnion. Pengarna delas ut av Vinnova men det är genom dessa tre företag som finansieringen i form av checkar delas ut.

Vill du ha hjälp med att starta enskild firma? Gå till www.starta-enskildfirma.se. Här finns all hjälp du behöver!

Stefan Karlsson

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.