Starta företag med mikrolån

6 October, 2021by Stefan Karlsson

Har du någon gång hört talas om mikrolån? Precis som du hör på namnet är det en form av lån. Syftet med mikrolån är att underlätta och stimulera etablering av nya företag. Det ska lägga en bra grund för dig som ska starta företag. En bra grund för att komma igång med din verksamhet. Det ska inte vara onödigt komplicerat att starta företag. Syftet med mikrolån är också att utveckla befintliga företag som har svårt att få vanliga banklån. Det ska därmed inte vara en onödigt stor utmaning att få verksamheten att växa heller.

Men var finns då dessa mikrolån att tillgå? Det är inte hos banken du får dem. Du vänder dig till statliga Almi Företagspartner AB som har ett sådant mikrolån. Mikrolånet är anpassat till företagare med mindre kapitalbehov upp till 250 000 kronor. Det kan användas till dig som exempelvis ska starta aktiebolag. Behöver du mer information om hur hela den processen går till hittar du utförlig information på starta-aktiebolag.se.

När du går in i företagarrollen för första gången

För dig som går in i rollen som företagare för första gången är det viktigt att våga se vilka möjligheter som finns för att du ska lyckas med din verksamhet. Du måste undersöka vilka metoder du ska använda dig av för att du i din bransch ska lyckas på bästa sätt. Detta gäller även när du ska finansiera din verksamhet. Alla finansieringsformer passar inte alla former av verksamheter. Mikrolån kan vara något för dig, men är inte uteslutande något du bör använda dig av. Du måste hitta dina behov.

Men Almi har fler finansieringsformer än mikrolån. När det gäller mikrolån kan det vara bra att veta att till skillnad från Almis andra finansieringsformer behövs ingen medfinansiär till mikrolånet. De kan låna ut upp till 100 procent av kapitalbehovet upp till 250 000 kronor utan säkerhet. Men de måste givetvis kompensera för risken. För att göra detta och inte konkurrera med den privata marknaden tar Almi ut en ränta som är högre än en genomsnittlig bankränta. Dessutom krävs det att du som låntagare återbetalar lånet snabbare än du skulle behöva göra med många banklån. Normalt ska lånet betalas tillbaka på 3–5 år. Men lånet är amorteringsfritt de första 6 månaderna.

Att våga satsa när du ska starta företag

När du som entreprenör är nybliven företagare kan det vara svårt att ha modet att våga ta ett lån. Du vill inte skuldsätta dig själv eller verksamheten på något sätt. Det är förvisso en sund tanke, men samtidigt är det viktigt att våga satsa. Ytterst få framgångsrika företagare har nått dit de är idag utan att satsa både tid och pengar. Du bör därför komma ihåg att vad som är ett lån när du ska starta företag kan bli en framgångssaga på längre sikt. Det kan bli ditt levebröd tio år senare och lånen betalar av sig med tiden.

Stefan Karlsson

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.