Starta företag och ansöka om lån

7 October, 2021by Stefan Karlsson1

Återbetalning och ränta

Lån ska alltid återbetalas. Det är trots allt egentligen inte dina pengar. Du har ju bara lånat dem för att kunna starta företag. Långivaren vill ha betalt för att låna ut pengar. Du betalar löpande ränta och i många fall. Även en expeditionsavgift varje gång du omsätter ditt lån. Det tillkommer en avgift för att du får rätten att disponera upp till ett visst belopp. Räntan och de olika avgifterna är bankens sätt att tjäna pengar. Det är ju en tjänst som du köper av dem.

När företaget behöver investera i något kan en investeringskredit vara ett alternativ. Detta innebär att räntesatsen för krediten fastställs tillsammans med banken. Det bestäms hur återbetalning ska gå till. Investeringens storlek avgör varje avbetalning. Det avgör hur ofta man ska amortera och när lånebeloppet ska vara återbetalat. Ränta räknas på aktuellt avbetalningsbelopp och minskar allt eftersom lånet återbetalas.

Om företaget får problem med likviditeten är det vanligt att man ansöker om en rörelsekredit hos banken för att lösa likviditetsproblem. Företaget och banken kommer överens om ett kreditbelopp som ska kopplas till företagets konto. Utöver en årlig avgift betalas även ränta på den kredit som utnyttjas. Banken bedömer däremot alltid återbetalningsförmågan hos låntagaren.

Förtroende och säkerhet

Bankens tycker det är viktigt med förtroende för dig som kund som ska starta företag. Den gör en bedömning av din förmåga att betala tillbaka lånet. Din privatekonomi kan påverka dina chanser att få ett bra lån. Jobba igenom din affärsplan så du har en bra grund att stå på när du ska presentera ditt företag.

Du måste kunna påvisa någon form av säkerhet för lånet om banken ska godta det. Säkerheter finns i olika former. Till exempel inteckning i fast egendom. För mindre krediter och lån som kontokrediter och konsumtions-lån behöver du inte alltid ställa säkerheter till banken.

Borgen och borgensmannen

Det finns även olika former av borgen. En borgensman förbinder sig att betala skulden i det fall att låntagaren inte kan betala. Borgensmannen kan även vara företagets ägare. Borgen innebär att borgensmannen träder i låntagarens ställe. Alla säkerheter som lämnas kan utnyttjas av långivaren. Det kan naturligtvis få stora konsekvenser för dig om du inte kan återbetala lånet. Din familj eller annan person som har gått i borgen för dig eller ditt företag kan också drabbas.

Om du som ska starta företag får avslag när du försöker få lån

Ge inte upp dina försök att få krediter om du skulle få avslag första gången. Men ta alltid reda på orsaken till avslaget. Utvärdera långivarens motivering. Det finns kanske brister som du kan göra något åt. Förbättra affärsplanen är ofta en möjlighet. Ta reda på om du kan lämna fler säkerheter eller minska lånebeloppet. Du kan också vända dig till andra långivare. Olika banker gör olika bedömningar och erbjuder olika villkor.

Lån kan behövas till alla former av företagande. Exempelvis när du ska starta ett aktiebolag. Då krävs ett omfattande aktiekapital utöver de kostnader som tillkommer för alla företag i uppstartsfasen. Kostnader för exempelvis marknadsföring. Om du vill läsa mer om hur du startar ett aktiebolag kan du göra detta på starta-aktiebolag.se

Stefan Karlsson

SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Följ oss
Sociala medier
SBF
Svensk Bolagsförmedling
Svensk Bolagsförmedling är Sveriges ledande start-up konsult. Med över 10 års erfarenhet, stort kontaktnät och branschens skarpaste rådgivare hjälper vi stora som små start-ups att uppnå sin fulla potential med skräddarsydda handlingsplaner och smart branding.
Kom i kontakt
Följ oss på sociala medier

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.

Copyright by Svensk Bolagsförmedling. All rights reserved.