7 minutes läsning

Aktiebolag

Har man nyligen bestämt sig för att starta aktiebolag så kan känslorna vara både åt det nervösa håller, men man är säkert också väldigt upprymd. Det finns dock en del information som är bra att känna till innan man startar aktiebolag.

Det låter väldigt komplicerat att starta aktiebolag, men det behöver det inte alls vara. Det är bara att följa dessa enkla steg och sedan är du på väldigt god väg att bli egen företagare.

Första steget
Det första som du eller ni (beroende på om ni är en eller fler) måste göra är att sätta ihop en riktigt bra affärsplan. Vad vill ni uppnå? Hur ska ni ta er dit? Ni måste bestämma vilket namn och verksamhet företaget ska ha och hur mycket som ska betalas för varje aktie. Här måste det också finnas dokumenterat vilka som har startat aktiebolaget, alltså vilka som är företagets stiftare.

Aktier i företaget
När man ska starta ett aktiebolag så krävs det minst 25 000 kronor i aktiekapital. Dessa pengar står för aktierna i företaget och sätts in på ett speciellt konto. Om man har en dyr maskin man måste köpa för att verksamheten ska komma igång så kan man istället för pengar använda denna som apportegendom.

Banken
Nästa steg är att sätta in aktiekapitalet på banken. Banken kommer även att hjälpa dig att sätta upp ett företagskonto med bland annat ett bankgiro och Swish-nummer om du så önskar. Du behöver även ett bankintyg som säger att du betalat in aktiekapitalet.

Skriv under
Alla stiftare måste så klart skriva på och sedan är företaget bildat efter att det registrerats. Svårare än så är det alltså inte.

Anmäl verklig huvudman
Glöm nu bara inte att anmäla verklige huvudman inom fyra veckor från att ni har valt att starta aktiebolag. Detta är nya direktiv från EU som innebär att alla aktiebolag inom EU måste visa på vem det är som bär högsta ansvaret och kontrollen för företaget. Detta för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.

Det är som sagt inte så svårt att starta aktiebolag som man kan tro vid första anblicken. Det är bara några enkla steg som man måste följa. Det svåraste, men kanske nyttigaste att tänka på innan man ska starta aktiebolag, är kanske att man verkligen sätter sig ner och noggrant skriver sin affärsplan. Denna kommer att ligga som grund och vara en otrolig hjälp under resans gång, trots att den kanske förändras över tiden både en och två gånger.

Uppstart och registrering

Det är gratis att själv registrera ett Aktiebolag via Verksamt undantaget offentliga avgifter. Starta-Aktiebolag.se är en tjänst utvceklat för dig som på ett snabbt, billigt och okomplicerat sätt vill få hjälp utan att behöva sätta dig in i bolagsrättsliga regelverk.

Vem kan starta aktiebolag?
Huvudregeln är att du måste vara över 18 år. Du måste också vara konkursfri och får inte ha förvaltare.

Vad behöver jag göra när jag beställer ett aktiebolag av er?
Du kommer att mottaga ett SMS när dina bolagsdokument är färdiga. Dessa skickas till dig per e-post. Du behöver sedan ta de signerade stiftelsedokumenten till din bank och få ett bankintyg på att aktiekapitalet är inbetalt. Sedan skickar du samtliga dokument till Bolagsverket och betalar in avgiften 2200 kr.

Vad är kostnaden för registrering i Bolagsverket?
Registrering i Bolagsverket kostar 2200 kr. Ingen moms tillkommer.

Vilket namn kan jag välja för min aktiebolag?
Firmanamnet kan väljas fritt så länge det är tillgängligt. Ditt namn skyddas i hela landet när du startar aktiebolag.

Hur ansöker jag om F-skatt?
När du startar ett aktiebolag ska du ska ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Välj att bli kontaktad om F-skatt i beställningsformuläret eller ta kontakt med din rådgivare så hjälper vi dig vidare.

Vad blir mitt organisationsnummer?
Organisationsnummret för ett aktiebolag börjar alltid på "55".

Generella frågor om att driva aktiebolag

Vi har samlat de vanligaste frågorna om uppstart och registrering.

  1. Fördelar:
  2. Vad innebär det personliga ansvaret jag har i ett aktiebolag? Ett aktiebolag kännetecknas av att ägarna har ett begränsat ansvar för bolagets verksamhet. En aktieägare riskerar i princip bara sitt inbetalda kapital och är i övrigt skyddad.
  3. Om en styrelseledamot, verkställande direktör eller en suppleant begår ett brott vid utövandet av uppdraget kan de dömas till ett personligt betalningsansvar.
  4. Hur många ägare kan jag ha i företaget? Det är fritt att ha upp till 200 aktieägare i ett aktiebolag. Vill du lägga till fler ägare vid ett senare tillfälle, ta kontakt med din rådgivare så hjälper vi dig vidare.
  1. Nackdelar
  2. En eller flera personer eller företag kan starta aktiebolag.
  3. Ägaren av bolaget har inte något personligt ansvar för företagets skulder.
  4. Tryggare bolagsform om man har anställda
  5. Möjlighet för lågbeskattad utdelning

Innehåll

imgStarta Enskild firma
img

Följ oss här

img img img img