7 minutes läsning

VAD ÄR EN ENSKILD FIRMA?

Om du är intresserad av att driva ett eget företag helt själv så är en enskild firma den bolagsformen som är lättast att starta. När du är ägare av en enskild firma så är det du som är personligt ansvarig för verksamheten vilket innebär att du själv ansvarar för de skulder som företaget ådrar sig. Fördelen är att det är färre krav och enklare administration när man sköter en enskild firma, vilket gör det betydligt mycket lättare för dig att komma igång och börja bedriva din näringsverksamhet.

När det kommer till formella krav så är det färre och simplare krav som ställs på en enskild näringsverksamhet än ett aktiebolag. Man behöver till exempel inte tänka på att ordna en styrelse eller bolagsstämma och man har möjlighet att redovisa momsen på årsbasis samt göra ett förenklat bokslut om man har en nettoomsättning under tre miljoner kronor.

HUR BESKATTAS EN ENSKILD FIRMA?

När det kommer till skatten i en enskild firma så jämställs vinsten med ägarens personliga inkomster. Vilket innebär att allt överskott från den enskilda näringsverksamheten slås ihop med ägarens inkomst av tjänst. Det här gör att inkomsten från den enskilda näringsverksamheten beskattas direkt som lön i inkomstdeklarationen.

Det som skiljer inkomsten från din enskilda firma mot din lön är att du får dra av dina kostnader för verksamheten. Exempel på saker som man kan göra avdrag för är inköp av resor, telefonabonnemang, kontorskostnader, inventarier och andra kostnader som du kan motivera som företagskostnader.

Tips:
För att jämna ut skatten kan man använda sig av en periodiseringsfond. En periodiseringsfond är en obeskattad reserv som låter dig skjuta upp en del av vinstskatten till senare. Genom att använda en periodiseringsfond kan du lägga undan en del av årets vinst från det slutliga resultatet. Eftersom du gör det innan du beräknar årets vinstskatt sänker du skatten som ska betalas för året.

HUR STARTAR JAG MIN ENSKILDA FIRMA?

När du väljer att gå igenom oss för att starta din enskilda firma så är processen väldigt enkel för dig. Du gör en beställning, sedan går en av våra bolagsrådgivare igenom alla uppgifter så att inga onödiga komplikationer uppstår, och efter det så skickas allt ut till dig för signering, det enda som du behöver göra är att signera ditt digitala utkast sedan är registreringsprocessen igång. Därefter följer vi upp ärendet hos Bolagsverket hela vägen igenom tills du mottagit ditt organisationsnummer.

 • Hur registrerar jag en enskild firma? Det kostar inget att själv registrera en enskild firma via verksamt utöver offentliga registreringsavgifter. Starta-enskildfirma.se är en tjänst som vi har utvecklat för att människor ska kunna registrera sitt företag på ett snabbt, billigt och okomplicerat sätt. Tanken är att du ska slippa sätta dig in i bolagsrättsliga regelverk och själva registreringen av ditt företag så att du kan koncentrera dig på det som är roligt istället, din idé för ditt företagande.
 • Vad behöver jag göra när jag beställer en enskild firma av er? Du kommer att få ett SMS och ett mail när registreringen är klar för signering. Det enda som du behöver göra är att logga in med ditt Bank-ID på dator eller mobil, sedan signera och betala bolagsverkets handläggningsavgift.
 • Vad är kostnaden för registrering hos Bolagsverket? 1100kr är registreringsavgiften hos Bolagverket om man gör registreringen digitalt. Vi kan även hjälpa er att göra registreringen via blankett om du har ett samordningsnummer eller skyddade personuppgifter, men då tar Bolagsverket 1400kr. Ingen moms tillkommer.
 • Vilket namn kan jag välja för min enskilda firma? Bolagsverket ställer vissa kriterium när det kommer till namn på din enskilda firma. Du får till exempel inte använda ord som ger intryck av att det är fler än en i företaget och ditt önskade namn på företaget får inte sakna särskiljningsförmåga.
 • Hur ansöker jag om F-skatt? Det kostar ingenting hos Skatteverket men risken är att man får för hög preliminärbeskattning när man gör i ordning en egen ansökan, eller att registreringsprocessen blir lång och utdragen med massor av frågor från Skatteverket som man saknar svar på. I värsta fall nekar de ens ansökan och så måste man göra om allt på nytt. Vi kan givetvis hjälpa dig med din ansökan och du kan göra en beställning direkt här på vår sida.
 1. Fördelar:
 2. Inget aktiekapitalkrav
 3. Enklare bokföring
 4. Förenklat årsbokslut
 5. Inget krav på företagskonto
 1. Nackdelar:
 2. Personligt ansvarig för företagets skulder och förpliktelser
 3. Ägaren är skattesubjekt
 4. Kan vara svårt att hålla isär sin personliga ekonomi från företagets ekonomi
 5. Riskabelt vid stora affärer

Innehåll

imgStarta Enskild firma
img

Följ oss här

img img img img