Nu när du påbörjat din verksamhet så är det viktigt att tänka på din säkerhet. Vi på Svensk Bolagsförmedling AB vet att det kan vara farligt att bedriva verksamhet i en enskild firma. Man kan bli lurad av en samarbetspartner eller kund och plötsligt står man där med skulder istället för inkomster. Det händer även att det skickas bluff fakturor till företagare så se upp! Det är viktigt att tänka på hur du ska skydda dig som företagare.
En sak du kan göra för att bedriva näringsverksamhet på ett säkrare sätt är att starta ett aktiebolag.
Efter ditt första år som enskild näringsidkare så brukar du i regel lyckats få undan åtminstone 25.000 kr. Då kan det vara värt att börja fundera på att starta ett aktiebolag. Rent ekonomiskt så brukar experterna rekommendera att det är dags att komma igång med ett aktiebolag när man har en årsinkomst över 400.000 kr. Men det kan vara värt att överväga trygghetsaspekten med ett aktiebolag också.
Skillnaden när du för verksamheten i ett aktiebolag är att skulle något hända dig i jobbet. Eller det kanske händer något i ditt privatliv som påverkar ditt arbetsliv, så står du inte lämnad kvar med skulderna, som kan växa fort.
En mardrömslik situation som kan uppstå är att en kund beställer ett stort arbete av dig. Som kräver att du går in med ett stort kapital för att kunna leverera produkten eller tjänsten. Sedan när du levererat tjänsten som överenskommet så uteblir kunden med betalning. Kvar står du utblottad, och kunden kanske inte kan betala även om du vinner i en rättslig tvist.
Sedan finns det andra aspekter som är gynnsamma i ett aktiebolag. Om du har ett aktiebolag så är det lättare att hålla isär din privata ekonomi och företagets ekonomi. Namnet på ditt bolag är skyddat i hela Sverige inte bara i det län där bolaget är registrerat. Skattemässigt så är det även mer fördelaktigt med aktiebolag. Drömscenariot är att man lyckas nå den punkten att man kan leva på en årsvis aktieutdelning och ta ut en minimal lön månadsvis.
Det är så att inkomsterna från din enskilda firma räknas ihop med inkomsterna från din anställning. Där som du har en anställning parallellt med din egen verksamhet. Detta gör att många kliver över 400.000 kronors gränsen väldigt snabbt. Vilket i sin tur gör att du får skatta avsevärt mycket mer än om du skulle ha ett aktiebolag parallellt med din egen anställning. Det är en av anledningarna till att läkare ofta startar aktiebolag som första bolag när de startar eget parallellt med sin anställning.
Försäkra ditt företag
Om du känner att du vill vänta ett tag till med att komma igång med ett aktiebolag istället för din enskilda firma så finns det saker du kan göra för att skydda dig. En sak är att teckna en småföretagarförsäkring med ansvarsförsäkring. Det gör att skulle du åsamka skada på egendom i arbetet så är du försäkrad. Det här är framförallt viktigt för byggföretag. Att orsaka en vattenläcka för några miljoner eller en brand och stå utan ansvarsförsäkring är något som kan skuldsätta dig för livet.
Den 15/04/2019 brann NotreDame och de rykten som cirkulerar är att det var byggare som orsakat branden. Där kan man bara hoppas att både NotreDame och byggfirman var försäkrade upp till öronen.
En annan sak du kan göra är att undvika större beställningar. Men det är aldrig roligt att tacka nej till pengar eller hur!
Från enskild firma till AB
Om du vill ombilda din enskilda firma till ett aktiebolag så gör du det genom att starta upp aktiebolaget. Sedan avslutar du den enskilda firman när aktiebolaget är registrerat.
När du sedan ska föra över tillgångarna från den enskilda firman så gör du en inkråmsöverlåtelse, vilket är en överlåtelse av tillgångar och skulder från den enskilda firman till aktiebolaget.
För att den överlåtelsen inte ska utlösa kapitalvinstbeskattning krävs det dock att ersättningen för tillgångarna inte understiger marknadsvärdet.
Det är lite mer komplicerat att öppna upp ett aktiebolag än en enskild firma, det krävs en del juridiska dokument och så behöver man även ett aktiekapital på 25.000 kr för att sätta in på banken så att man kan få ett bankintyg. Bankintyg är något Bolagsverket kräver för att garantera det aktiekapital man registrerar i aktiebolaget, mer om det kan du läsa här.
Bolagsverket har även en högre handläggningsavgift för ärenden om nystart av aktiebolag. I skrivande stund ligger den på 2200 kr om man gör ansökan i blankettform. Gör man registreringen digitalt kostar det 1900 kronor.
Om du vill få allt levererat utan att behöva göra något annat än att skriva under dokumenten och ordna bankintyg så finns det hjälp att få av Svensk Bolagsförmedling på starta-aktiebolag som hjälpt hundratals kunder att registrera aktiebolag.